A hat gondolkodó kalap története

2019. június 17.

A 6 gondolkodó kalap egy Edward de Bono nevű amerikai pszichológus által kifejlesztett kommunikációs módszer. Lényeg a párhuzamos gondolkodás, szemben a vitatkozással.

 

A módszer háttere:
A hat kalap módszer alapja az a teljesen banális tény, hogy az ember egyszerre egyvalamire tud koncentrálni. Aki épp lelkesedik egy ötletért, nem nyitott ugyanabban a pillanatban alternatív ötletekre, vagy nem nyitott más kreatív ötletekre. Akit aggaszt, hogy egy más által mondott megoldási javaslat szerinte ilyen és ilyen ártalmas hatást fog kifejteni, az ugyanabban a pillanatban nem tud elgondolkodni a kérdéses megoldás esetleges előnyeiről.

Aki épp igyekszik eligazodni, hogy most épp hol is tart a vita vagy megbeszélés, az ugyanabban a pillanatban nem tud mit kezdeni a témát érintő új, konkrét információk áradatával.

Edward de Bono a következő képpel mutatja be a problémát:

Négyen nézzük egy ház négy különböző oldalát. Egyszerre mindegyikünk csak az egyik oldalt látja, és noha ugyanazon házról beszélünk, mégsem tudunk dűlőre jutni, mert amiről a másik ember beszél, az nincs a többiek figyelmének fókuszában. Ha körbe is járjuk a házat, az sem változtat a helyzeten, mert mire a vitapartner az én pozíciómból kezdi szemlélni, addigra én már máshonnan nézem. A hat kalap módszer végletesen egyszerű: mind a négy ember gyűljön össze a ház egyik oldalán, így ugyanabban a pillanatban mind a négyen ugyanazt látják. Aztán együtt, közösen sétálják körbe a házat. Így mindenki szempontja hatékonyan érvényesülhet, hiszen
nem fognak elbeszélni egymás mellett.

A módszer bemutatása:

A hat kalap az emberi agy 6 különböző tevékenységét szimbolizálja. Azért van szükség a szimbólumok használatára, mert sokkal könnyebbé teszik a gondolkodási "üzemmódok" ki-be kapcsolását, mintha csak simán azt mondanánk: "Ne legyél már olyan pesszimista, nézd kicsit a dolgok előnyös oldalát!"

A cél az, hogy spontán közlésfolyamok helyett a kommunikációban részt vevő összes fél összes szempontja rákerüljön a közös mentális térképre – ezáltal közösen lehessen megtalálni az optimális (nem feltétlenül az ideális) megoldást. A megoldáskeresés különböző fázisaiban
mindenki egyszerre vesz részt, vagyis egyazon pillanatban mindenkinek a fején ugyanolyan színű kalap van.

A módszer gyakorlati alkalmazásához szükséges tényezők:
  • a módszer ismerete
  • fegyelem
  • minimális nyitottság a játékosságra (Hiszen, ha valaki annyira komolyan veszi magát, hogy derogál neki gondolatban színes kalapokat le- és felvenni, az megfosztja önmagát a módszer előnyeitől.)
Az egyes kalapok funkciói:

1. A fehér kalap:
A fehér a tények kalapja, amikor a témavezető/facilitátor azt mondja, hogy "beszélgessünk a tényekről", akkor a résztvevők képzeletben felteszik a fehér kalapot, és mindenki megpróbál az adott problémával kapcsolatban tényeket mondani. Ilyenkor nincs helye a mellébeszélésnek, az értelmezésnek, nincsenek ötletek, vagy aggályok. Csak az objektív valóság feltárása a lényeg.

2️. A piros kalap:
A piros az érzések kalapja. Ez esetben érzések alatt nem csak a tényleges emóciókat értjük, hanem mindent, ami nem racionális: a benyomásokat, intuíciókat, sejtéseket. Amikor a résztvevők fején piros kalap van, csak és kizárólag a problémával/ötlettel kapcsolatos
érzéseket kell elmondaniuk, nem kell és nem is szabad azokat indokolni.

3️. A fekete kalap:
A fekete az óvatosság, az ellenvetések kalapja. Amikor a társaság tagjai gondolatban fölteszik a fekete kalapot, akkor mindenki (a terv kezdeményezője és legnagyobb támogatója is!) elmondhatja, és el is kell, hogy mondja, hogy milyen aggályai vannak a jövőre nézve: hogy a tervet miért és mennyiben látja károsnak, veszélyesnek, milyen rejtett buktatói lehetnek.

4️. A sárga kalap:
Amikor a témavezető/facilitátor azt mondja, "most szedjük össze az előnyöket a témával kapcsolatban", akkor a társaság tagjai sárga kalapot húznak a fejükre. A sárga tehát az előnyök, az optimizmus, a pozitív gondolkodás kalapja. Sárga kalapban azt szedjük össze mindannyian (tehát az ötlet legnagyobb ellenlábasa is!), hogy egy ötlet miért jó, milyen előnyei vannak, mitől fog működni, kinek kedvező, mely vonatkozásokban lesz nyereséges, stb.

5️. A zöld kalap: 
A zöld a kreativitás kalapja. Ha a zöld kalap van rajtunk, az a feladat, hogy új utakat keressünk, mindenütt. Ott is, ahol a józan ész szerint nem is létezhet út. Ilyenkor bármilyen ötlet bedobható, még a legképtelenebb is.  Ha aztán valamelyikkel elkezdünk foglalkozni, fehér kalapban összegyűjtjük a szükséges tényeket, sárgában felkutatjuk a reálisan várható előnyeit, feketében pedig a hátrányait.

6️. A kék kalap:
A kék kalap a folyamat összefogásáért, a komolyság biztosításáért felelős. Kék kalapban kezdhetjük az egész megbeszélést, és abban is zárhatjuk le, megállapítva, hogy hova sikerült eljutni. Kék kalapban határozzuk meg, hogy milyen sorrendben vesszük fel a többi kalapot.
A kalapokat megbeszélés közben lehet többször is cserélgetni, de nagyon fontos, hogy egyazon pillanatban mindenkin egyforma kalap legyen!

Nincs egy előre meghatározott helyes sorrend, többféle lehetséges módja van a kalapok sorbatételének!

Remek gyakorlást hozzá. Kalapokat fel!